Hakkında

Prof. Dr. Selim Karayalçın
Dr. Karayalçın, eğitim hayatına TED Ankara Koleji’nde başlayıp ilköğretim, ortaöğretim ve lise eğitimini burada tamamlamıştır. 1974-1980 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde (AÜTF) tıp eğitimini tamamladıktan sonra, 1980-1985 yıllarında aynı fakültede İç Hastalıkları uzmanlık eğitimini, 1985-1989 yıllarında ise Gastroenteroloji uzmanlık eğitimini başarıyla tamamlamıştır. Akademik kariyerinde 1989 yılında doçent, 1996 yılında ise profesör unvanlarını Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden almıştır.
Dr. Karayalçın; akademik çalışmalarını 1980-2010 yılları arasında AÜTF de yapmış olup, 2010 yılında İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı iken kendi isteği ile emekli olmuştur. Emeklilik sonrası muayenehanesinde hasta bakımına devam etmektedir.
Yurtdışı Tecrübeleri
UNC-Chapel Hill -USA 1986-1987
Gastroenteroloji uzmanlığı sırasında Amerikada Prof.Dr. Don Powell yanında 2 yıl “associate professor” kadrosunda klinikte ve araştırma laboratuvarında (Oksijen radikallerinin kolon klor iyonu sekresyonu üzerindeki etkisini ilk defa gösteren araştırmadır) çalıştı. Temel bilimlerdeki bu çalışması “Amerikan Gastroenteroloji Derneği” tarafından destek görmüş, JCI de yayınlanmış ve ödüllendirilmiştir.
Freiburg -Almanya
3 haftalık bir süre için Prof. Dr. M.Rössle yanında TIPS (Transjugular Portocaval Shunt) tekniğini öğrenmek üzere bulundu. Boyun damarlarından girilerek karaciğer içindeki yüksek basınçlı damar (portal ven) ile çıkış damarı (hepatik ven) arasında bypass (metal stent ile şant) işleminin yapılarak basıncın düşürüldüğü bu işlemde siroz kanamaları ve karında biriken sıvının azaltılmasına geçici bir çözüm sağlanmaktadır. Dr. Karayalçın ülkesine döndükten sonra Ankara Üniversitesi’nde 150 civarında işlem yaparak Türkiye’de ilk defa karaciğer sirozu vakalarında bu işlem yapılan merkezlerden birisi olmasında katkıda bulunmuştur.

İlgi Alanlarım

Kronik Hepatit-B tedavisi
Ülkemizde önemli bir halk sağlığı problemi olan Kronik Hepatit B hastalığı yıllarca interferon adlı ilaçlar ile düşük başarı oranı ve yüksek yan etki profili ile tedavi edilmekteydi. 1990 lı yıllarda ağızdan alınan ve yan etkisi olmayan “Lamivudine” adlı bir ilacın geliştirilmesi ile ilgili Faz-III uluslararası çalışmalara Avrupa ayağından en büyük merkez olarak fakültemizin katılmasını sağladım. İlaç 1998 de FDA onayı alarak kullanılmaya başlamış ve Kronik Hepatit B tedavisinde çığır açmıştır

Endoskopik işlemler
1980 den beri endoskopi (Yutak borusu, mide ve duodenum incelemeleri) ve kolonoskopi (kalın barsak incelemeleri) işlemleri yapmaktayım.

Safra ve pakreas kanalı girişimleri
1982 den beri ERCP (Endoscopic Retrograde Cholangio-pancreatography) yani ağızdan yapılan safra yolları ve pankreas kanalı girişimlerini uygulamaktayım.